Brasserie Capitale: Parijs zal altijd blijven bestaan

Talloze flitsende nieuwe eetgelegenheden in Sacramento hebben zich de afgelopen zes maanden gehaast om te lanceren, als vliegtuigen op de luchthaven van O’Hare. Wie zou er als eerste bij de poort aankomen?

Toen Brasserie Capitale in mei debuteerde in de voormalige Broiler-ruimte op K Street, versloeg het concurrenten zoals Empress Tavern, Paragary’s Midtown Bistro, Iron Horse Tavern en anderen. Het is het eerste opmerkelijke nieuwe restaurant dat wordt geopend tijdens het uitbundige DA-tijdperk (downtown arena) van Sacramento. De familie bezit het achter de Aoli Bodega Espaola en de wijnbar The Grand in het centrum.

Een typisch Franse brasserie met een tinnen bar en een menukaart die bijna volledig in het Frans is, is een beetje ongewoon voor Sacramento. (Geen ambachtelijk bier? Geen pizza? Oh ja!) De eigenaar van Aoli Reda Bellarbi-Salah en de privékok van de voormalige gebroeders Maloof, Christophe Cornet, begonnen enkele jaren geleden te praten over het openen van een brasserie. Hij gaf de taak aan zijn zoon Aziz, die Frankrijk vaak had bezocht en daar als tiener een korte tijd had gewoond.

De brasserie in Frankrijk bevindt zich tussen een formeel restaurant en een meer ontspannen café of bistro. Hoewel elegant, is het niet benauwd. Volgens Aziz is de brasserie wat de Fransen beschouwen als hun “normale” restaurant.

Het prachtige restaurant is gemaakt door de San Francisco-architect Sherman Warren, die de voormalige Broiler-ruimte verlichtte met spleetgesneden rode eikenhouten lambrisering en een muur van ramen die naar een eetgedeelte op de patio langs K Street leiden. Buiten Parijs zijn banketten gedrapeerd met merlotfluweel en bronzen verlichtingsarmaturen van Epi Luminaires. De prachtige cementtegels van Granada Tile worden op de vloer gebruikt (heel van het moment). Door gesloten fluwelen gordijnen op stevige koperen roeden te tekenen, kunnen twee aparte eetruimtes worden gecreëerd. Lokale beeldhouwer Alan Osborne maakte de bar van gegoten tinnen en het bas-reliëf aan de voorkant toont de vier seizoenen in een wijngaard.

Als je op de middelbare school geen Frans hebt gevolgd, vind je het menu in eerste instantie misschien intimiderend. De titel luidt: “Cuisine et Vins Francaise Traditionnelle.” En daaronder “Les huitres 14 Chaque demi douzaine”, met een handige afbeelding van een oester. Engelse beschrijvingen volgen gelukkig de titels van Franse gerechten. Gevulde eieren met cornichon en krokante prosciutto staan ​​bekend als oeufs mimosa. Mosselen gekookt in witte wijn, room en anijs zijn Les Moules a la Bourgeoise.

Van uiensoep tot steak Frites, op de menukaart staan ​​de beste gerechten uit de Franse brasserietraditie. Naast lekkernijen als Tarte Tatin en baba au rhum zijn er huisgemaakte patés en tartares. Escargots en foie gras worden door Aziz ingevlogen vanuit Frankrijk. Hij is op zoek naar een kapoen (haan), waarvan wordt gedacht dat het de sleutel is tot het succes van de coq au vin, maar het is een uitdaging om in de Verenigde Staten te komen. Hij stelt: “We proberen niet het wiel opnieuw uit te vinden. We willen alleen het juiste doen.”

Scott McNamara, een voormalig chef-kok bij Bistro Michel die ook bij Ella en 55 Degrees heeft gewerkt, heeft de leiding over de keuken. (Cornet heeft de onderneming in september verlaten.) Elke dag van de week, bijvoorbeeld kalfswangen op woensdag, bouillabaisse op vrijdag en cassoulet op zaterdag, is er een ander ‘plat du jour’. Het lunchmenu is een verkorte versie van het avondmenu met een dagelijks broodje, zoals de ene dag Croque madame of de andere dag pan bagnat. Cafe a Cote, een ontspannen zusterhotel naast de deur, biedt meeneembroodjes, croissants, koffie en ander huisgemaakt gebak.

Behalve de roos Vin Gris de Cigare van Bonny Doon Vineyard, wordt de wijnkaart met 78 flessen beheerd door Aziz. Hij benadrukte goedkope Beaujolais-wijnen in zijn selectie. Negen van de tien huiswijnen in Frankrijk zijn Beaujolais, zegt hij. Het heeft een Franse uitstraling.

Brasserie Capitale is een van de punten op een kompas dat ook Ella en Mayahuel bestrijkt en ligt in de noordoostelijke hoek van 12th en K. Binnen een paar straten zullen waarschijnlijk meer eetgelegenheden worden geopend. (Keizerin zal in de buurt zijn, en naar verluidt opent Chris van Ruth in het voormalige Pyramid Alehouse.) Aziz beweert dat zijn familie toeslaat terwijl het ijzer heet is door Brasserie Capitale te openen. Hij verwacht dat dit de nieuwe eetzaal van Sacramento wordt.