Tien klassieke Parijse cafés en brasseries

Een paar minuten van de dag vrijmaken om te ontspannen met een espresso in een van de duizenden cafés van de stad is misschien wel het meest Parijse wat je kunt doen. Of u nu binnen op een warme bank zit of ontspant op een zonnig terras, drinken en mensen kijken is een van Frankrijks meest populaire bezigheden. Op regenachtige dagen in Parijs is de café-brasserie ook een welkome haven. Terwijl Parijs vol charmante en ongewone plaatsen is, richt deze lijst zich op de klassiekers. Veel van deze oude Parijse cafés werden bezocht door bekende artiesten, schrijvers en zangers, en de meesten hebben geprobeerd die ouderwetse Parijse sfeer te behouden.

Paix Coffee

De Franse regering heeft dit historische café in 1975 aangewezen als historisch pand en het is in talloze schilderijen, films en gedichten verschenen. Dankzij het prachtige interieur met fresco’s en de nabijheid van de Parijse Opera Garnier, lijkt dit monument meer op een museum dan op een bar. Het café is zo bekend dat de folklore belooft dat je er een maatje tegenkomt. Het was ooit geliefd bij Franse schrijvers als Guy de Maupassant en Émile Zola.

Kiezen

Dit is een van de beroemde, oude Parijse café-brasserieën in het bruisende Montparnasse, met veel eerdere klanten om over op te scheppen. Terwijl de zon zich op het terras over hen uitstrekte, genoten Henry Miller, Hemingway, Picasso en F. Scott Fitzgerald van een koffiepauze. De rieten stoelen in de meeste typisch Parijse cafés worden ondersteund door mozaïektegels die over de hele vloer lopen. De afwezigheid van sigarettenrooksporen die door de lucht zweven, is het enige zichtbare verschil tussen de vorige en huidige incarnaties van het café: roken is binnenshuis verboden, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen.

Magots

Toen ze niet aan de overkant van de straat aan het discussiëren waren in Cafe de Flore, lagen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir te luieren in deze nu chique hotspot voor bezoekers en de Parijse elite.

Neem plaats op het zonnige terras met een krant en een café crème, en stel je voor dat Ernest Hemingway, Albert Camus en Pablo Picasso hier schouder aan schouder staan.

Floral Café

Café de Flore, gelegen aan de overkant van rivaal Les Deux Magots, is niet veel veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog: rode kraampjes, brede spiegels en een indrukwekkend klantenbestand. Hoewel het een toeristische bestemming is geworden en niet langer zoveel studenten en artiesten trekt als het ooit deed, is het nog steeds een bezoek waard vanwege de sfeer. Veel meer gepassioneerde ruzies, waaronder die tussen Sartre en de Beauvoir, vonden plaats in het café.

Hemingway’s cocktailuurtje

Bar Hemingway, gehuisvest in het Ritz Hotel en een speciaal respect betuigt aan de gelijknamige Amerikaanse romanschrijver met een tentoonstelling van 25 van zijn originele foto’s van A Moveable Feast, was een favoriete ontmoetingsplaats van Sartre en James Joyce. Hemingway’s oude favoriet, single malt whisky, is hier verkrijgbaar, net als bieren over de hele wereld. Je zult het gevoel hebben dat je net de set van An American in Paris bent binnengelopen met de houten lambrisering en pluche leren krukken.

Lilas’ Kast

Oscar Wilde, Paul Cézanne, Emile Zola en Paul Verlaine waren vaste klanten in dit café in Montparnasse. Daarom zijn de tabellen naar hen vernoemd. Kom ‘s middags langs bij de pianobar voor een drankje of een avondmaal bij kaarslicht.

Procope

Le Procope, het oudste café van Parijs, werd eerder bezocht door iconische 18e-eeuwse personen als Voltaire en Benjamin Franklin. Het werd opgericht in 1686. Een bezoek aan dit café is alsof je een stap terug in de tijd doet, met zijn met kroonluchters gedrapeerde hoge plafonds en oude kunstwerken die de muren sieren. Kom voor een kopje koffie en blijf voor de overheerlijke coq au vin.

Tournon’s Café

Dit luxe restaurant zit vol met journalisten, politici en beroemdheden van de stad en ligt op slechts een steenworp afstand van de Jardin du Luxembourg. Hier, waar Duke Ellington met zijn band speelde, begon de jazzcultuur van de Saint-Germain-buurt. James Baldwin, een Amerikaanse schrijver, en Beauford Delaney, een kunstenaar, behoren tot de andere notabelen.

Le Café Tournon is perfect voor een kopje koffie halverwege de middag of een avondmaal, dankzij de collectie regionale wijnen en de marktverse keuken.

Fouquet’s

Dit café, restaurant en hotel, geopend in 1899, is de archetypische ontmoetingsplaats voor Parijzenaars. Fouquet’s is ook een populaire plek voor afterparty’s van de Cesar Film Awards, en de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy vierde hier zijn politieke overwinning in 2007. Schuif in een van de luxe leren stoelen voor een drankje terwijl je uitkijkt over de Champs-Elysées nadat je je foto bovenop hebt genomen de vergulde sterren op de stoep.

Rode Baron

Bekijk deze coole wijnbar in het 12e arrondissement als je genoeg hebt van koffie. De tafels zijn geïmproviseerd, gemaakt van opgestapelde wijnkratten en sequoia’s, en er is genoeg te drinken. Echte Parijzenaars, meestal jonge mensen uit de middenklasse die langskomen voor een drankje na het werk, zijn hier te vinden.