Definitie van vetten en calorieën

Mythes over fitness en voeding voor vrouwen kunnen worden opgehelderd door te beginnen met de uitleg van wat een vetcel is en wat een calorie. Beide zijn zeer belangrijk om te begrijpen om een degelijk fitnessplan te hebben dat voor u resultaten oplevert.

Heeft u echter moeite met bewegen? Dan zijn er tegenwoordig ook andere alternatieve die de spieren en bloedcirculatie stimuleren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vibrolegs, die tegenwoordig steeds populairder worden ondere de oudere generaties.

Wat zijn vetcellen?

Iedereen heeft vetcellen, maar wat zijn dat precies en hoe werken ze? Vetcellen (ook wel adipocyten of lipocyten genoemd) zijn de cellen waaruit lichaamsvet (vetweefsel) bestaat. De belangrijkste rol van deze cellen is het opslaan van vet, zodat het lichaam het kan gebruiken voor energie wanneer dat nodig is.

Wanneer je meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft, ongeacht of die calorieën afkomstig zijn van vetten, koolhydraten of eiwitten, worden de extra calorieën als vet opgeslagen in die vetcellen. Wanneer je lichaam die opgeslagen energie moet verbranden, komt het vrij uit de cellen en zullen de cellen dienovereenkomstig krimpen. Daarom zie je er slanker uit als je lichaamsvet verliest – omdat die cellen nu kleiner zijn.

De manier om het vrijkomen van vet te stimuleren is minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, waardoor een energietekort in het lichaam ontstaat. De optimale manier om dit energietekort te creëren is door minder calorieën binnen te krijgen en meer te bewegen met een fitnessprogramma.

Vroeger dacht men dat het aantal vetcellen van een persoon op volwassen leeftijd niet zou toenemen en dat alleen de grootte van de cellen kon toenemen (of afnemen). Nu is bekend dat ze tijdens de volwassenheid zowel in aantal als in omvang kunnen toenemen. Wat er gebeurt, is dat wanneer een vetcel zich tot zijn maximale grootte uitbreidt, hij zich kan delen, waardoor het werkelijke aantal van die cellen toeneemt. Iemand krijgt overgewicht wanneer zijn vetcellen in aantal, in omvang of in beide toenemen.

Sommige mensen hebben een genetische aanleg om meer vetcellen te hebben dan anderen, en vrouwen hebben er meer dan mannen. Het aantal vetcellen van een persoon met overgewicht hangt af van zijn overgewicht, maar het kan meer dan 10 keer meer zijn dan bij iemand met een normale lichaamssamenstelling. De vetcellen van een persoon met overgewicht kunnen ook tot drie keer groter zijn dan die van een gezonde persoon met een normale lichaamssamenstelling die deelneemt aan een fitness- en voedingsprogramma voor vrouwen.

Wat is een calorie?

Calorieën zijn gewoon een manier om de energie in voedsel en de energie die vrijkomt in het lichaam te meten. Hoewel de technisch correcte naam kilocalorie is, gebruikt bijna iedereen, ook diëtisten, het kortere “calorie”. Zo zie je wel eens ergens staan dat je bijvoorbeeld 1500 calorieën per dag mag eten tijdens een bepaald dieet.

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 gram water met 1 graad Celsius te laten stijgen. Je verbruikt ongeveer 1 calorie per minuut als je ontspannen zit. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid warmte die vrijkomt bij een kaars of een gloeilamp van 75 watt.

Calorieën worden afgerond op voedseletiketten, dus als je de grammen eiwit, koolhydraten of vet vermenigvuldigt, kun je op een andere waarde uitkomen dan op het etiket staat. Voedingsmiddelen met 50 calorieën of minder worden afgerond op de dichtstbijzijnde 5-calorieën stap; voedingsmiddelen met meer dan 50 calorieën worden afgerond op de dichtstbijzijnde 10-calorieën stap.

Voedingsmiddelen met minder dan 5 calorieën kunnen worden vermeld als zijnde 0 calorieën. Hoewel je misschien denkt dat deze afronding misleidend of onnauwkeurig is, moet je bedenken dat een verschil van 10 calorieën eigenlijk te verwaarlozen is. Een calorie is geen voedingsstof, maar bepaalde voedingsstoffen leveren wel calorieën. Eiwitten, koolhydraten en vetten vormen het caloriegehalte van verschillende voedingsmiddelen. Hoewel niet beschouwd als een voedingsstof, levert alcohol ook calorieën. Eén gram

  • Eiwit 4 calorieën
  • Koolhydraten bevatten 4 calorieën
  • Vet bevat 9 calorieën
  • Alcohol bevat 7 calorieën